Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6 din Bucuresti in parteneriat cu Asociatia Four Change lanseaza “SANSA la angajare – Ghid de interventie privind masurile de crestere a gradului de ocupare si de combatere a discriminarii la angajare, in randul persoanelor care se afla in situatii de dificultate, marginalizare sau excluziune sociala”.
Ghidul realizeaza o radiografie a masurilor (legislatie si proiecte finantate din fonduri europene) adresate persoanelor vulnerabile si efectele acestora in domeniul social si pe piata muncii.
Concluziile studiului scot in evidenta dificultatile pe care le intampina persoanele marginalizate social in identificarea si pastrarea unui loc de munca, precum si situatiile de discriminare la care sunt supuse acestea.
Astfel, peste 95% dintre respondentii studiului, recunosc faptul ca au intampinat dificultati semnificative, atat in procesul de cautare a unui loc de munca, in acord cu competentele si abilitatile lor, precum si dupa angajare. Acestia afirma ca nu reusesc sa pastreze un loc de munca fara sprijinul unui serviciu de suport (cu precadere mediator, consilier) sau al unei persoane de sprijin la locul de munca, iar atunci cand persoana se angajeaza, media duratei de angajare la locul de munca respectiv este de 2 ani.
Mai mult, peste 36% dintre respondenti s-au confruntat cu situatii de discriminare la momentul cautarii unui loc de munca, in special atunci cand aceste persoane sunt de etnie roma, persoane confruntate cu probleme de sanatate mintala, persoane seropozitive.
Majoritatea respondentilor la chestionar afirma ca masurile de sprijin sunt inca insuficiente, iar angajatorii evita integrarea lor pe locurile de munca vacante: fie din lipsa unor informatii de baza despre situatia de vulnerabilitate, din teama unei productivitati mai reduse si deci a scaderii profitului sau din lipsa de informare cu privire la facilitatile oferite angajatorilor.
Studiul traseaza totodata si cateva recomandari privind integrarea in munca a persoanelor vulnerabile si anume: modernizarea programelor de calificare, implicarea sindicatelor in combaterea discriminarilor la angajare a celor vulnerabili, precum si utilizarea legii uceniciei la locul de munca si a practicii profesionale.
“Situatia persoanelor marginalizate social din Romania este dramatica. Acestea au nevoie urgenta de masuri de suport personalizate si adaptate fiecarui caz social in parte. De asemenea, consideram ca este necesara derularea unor campanii de senzibilizare si totodata de informare a angajatorilor si autoritatilor cu privire la potentialul real al persoanelor vulnerabile social”, a declarat Diana Chiriacescu, Coordonator al cercetarii.
„Ghidul de interventie – SANSA la angajare” integreaza rezultatele unei anchete sociale derulata in regiunile Bucuresti-Ilfov, Sud-Est si Nord-Est in perioada mai – octombrie 2014, ce a cuprins 6 focus grupuri regionale cu peste 60 de specialisti din domeniul social si al ocuparii si 50 de interviuri individuale, semistructurate, cu profesionisti din domeniul social, angajatori, reprezentanti ai autoritatilor locale, tineri antreprenori, precum si 157 de beneficiari ai masurilor de sprijin. (A.D.).